top of page

1500-talet i Sverige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristian II (den andre)

Kung Kristian var förstt kung i Danmark och sedan även i Sverige. Han var en mycket populär kung i Skåne som var en del av Danmark vid denna tid. Här kallade man honom Kristian den Gode. Han var inte lika populär i Sverige. Svenskarna hade valt en riddare som hette Sten Sture till ledare för att göra Sverige fritt. Kristian vägrade godkänna detta och åkte upp till Stockholm för att ställa allt till rätta. Svenskarna låste in sig på borgen i Stockholm som låg där Gamla stan ligger idag. Den låg på en ö och var starkt befäst. Eftersom de danska riddarna inte kunde inta staden belägrade man den, de omringade staden hela våren och sommaren. Det var en lång väntan för Kristian, men snart började maten ta slut. 

Svenskarna ville förhandla och Kristian lovade att inget skulle hända med försvararna i staden, det skulle bli fred och stor fest om svenskarna gav upp. Svenskarna öppnade sina portar och Kristian kunde rida in i staden.

I november 1520 blev han krönt till kung i Sverige. Han ordnade en stor fest för de rikaste och mäktigaste stadsborna, adelsmännen och biskopar. Men det hela var väl planerat. Kristian hade bestämt sig för att göra sig av med alla sina motståndare och upprätta unionen.

 

 

Viktiga personer för Sverige under 1500-talet:

Kristian II

Gustav Vasa

Martin Luther

Olaus Petri

Erik XIV

Johan III

Sigismund

Karl IX

 

Viktiga händelser

Stockholms blodbad

Dackeupproret

Sverige blir protestantiskt

Stockholms blodbad (1520)

Kristian stängde portarna till Stockholm och fängslade alla som han såg som sina motståndare. De danska riddarna red omkring i Stockholm och sa till alla i staden att samlas vid torget. Kristian var själv domare och dömde flera mäktiga män till döden. 82 män halshöggs på torget och deras huvuden fyllde flera tunnor. kroppar och huvuden skulle ligga kvar i staden några dagar, så att hundarna kunde äta från deras kroppar! Efter ett par dagar la man kropparna på en kärra och körde dem ut ur staden där de brändes på ett stort bål.

Efter detta kallades han för Kristian Tyrann i Sverige. Nu hade han fått många fiender i Sverige! Den som skulle bli den farligaste motståndaren var Gustav Vasa.

Uppgifter

1. Varför kom Kristian II till Stockholm?

 

2. Om någon belägrar en stad, vad gör man då?

 

3. Varför gav svenskarna upp och släppte in Kristian?

 

4. Varför genomfördes Stockholms blodbad?

 

5. Varför tror du att kropparna skulle ligga kvar i staden efter avrättningen?

 

6. Vad betyder ordet tyrann?

 

7. Titta på bilden från Stockholms blodbad. Vad känner du igen från texten?

 

 

bottom of page